Kogelbiefstuk met friet en bearnaise
Kogelbiefstuk met friet en bearnaise
Bereidingstijd20 minuten min
Totale tijd50 minuten min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: Kogelbiefstuk met friet en bearnaise
Porties: 2
Voor de friet
- 500 gram aardappel, iets kruimig
- zout
- 1 liter zonnebloemolie (of frituurpan)
Voor de biefstuk
- 2 kogelbiefstukken
- Peper en zout
- Flinke klont boter
Verwarmde oven voor op 160 graden.
Snij de aardappelen in frietjes, ik hou van dunne friet maar dat laat ik aan jou over.
Leg in een bak met koud water en laat een half uurtje staan. Haal uit het water en dep heel goed droog. Je wilt niet dat er water mee gaat de frituurpan in, dat gaat knetteren en spetteren.
Verhit de olie tot 150 graden en bak de frietjes 3 a 5 minuten (3 voor dunne, 4 voor medium en 5 voor dikke frieten).Ze blijven heel licht van kleur, ze garen nu alleen maar. Haal uit de pan en laat uitlekken. Verhoog de temperatuur naar 175 graden.
Bak de friet nogmaals af en nu tot ze mooi goudbruin zijn. Blijf erbij want de het kan elke keer net wat korter of langer duren
Dep intussen de biefstuk droog en breng op smaak met peper en zout. Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstuk aan beide kanten aan tot mooi bruingebakken. Doe de biefstuk daarna in de oven en check elke 2 minuten voor de gaarheid.
Voor rare: raak je duim aan met je wijsvinger, de biefstuk moet hetzelfde aanvoelen als de plek onder je duim.Voor medium: raak je duim aan met je middelvinger, de biefstuk moet hetzelfde aanvoelen als de plek onder je duim.